O agenție de turism prezinta particularități atât in ceea ce privește determinarea bazei pentru impozitul pe profit (sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor) cat si in ceea ce privește tratamentul TVA.
Impozitul pe profit/ impozitul pe venitul microîntreprinderilor
Pentru a stabili ce tip de impozit i se aplica unei agenții, trebuie determinata cifra sa de afaceri. In practica exista 2 tipuri de abordări – cifra de afaceri este formata fie din total încasări/ vânzări (ca in cazul majorității activităților), fie doar din adaosul comercial/ comisionul propriu din cadrul unui pachet vândut. Alegerea metodei corecte este interpretabila si poate fi subiectiva.
In opinia noastră, cifra de afaceri in cazul agențiilor de turism trebuie determinata in funcție de tipul agenției. Astfel:
– Daca in cauza este o agenție de turism detailista (care vinde pachete turistice standard pregătite de alte agenții, la preturi fixe stabilite de acestea si pentru care primesc comision), atunci se poate considera cifra de afaceri (si implicit baza pentru aplicarea impozitului de 3%) ca fiind formata doar din comision – conform următorului paragraf din OMFP 3055
(2) Sumele colectate de o entitate în numele unor terțe pârți, inclusiv în cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial încheiate potrivit legii, nu reprezintă venit din activitatea curentă, chiar dacă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată persoanele care acționează în nume propriu sunt considerate cumpărători revânzători. În această situație, veniturile din activitatea curentă sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.
– Daca este vorba despre o agenție tour-operatoare (care creează pachete turistice proprii formate din cazare, transport, diferite activități, etc.) si care își asuma practic riscurile aferente acestor pachete, atunci cifra de afaceri este formata din valoarea totala a vânzărilor/ încasărilor.
Din cele prezentate mai sus, in primul caz o agenție (in special una la începutul activității) va plăti mai mult timp impozit pe venitul microîntreprinderilor, in timp ce in al doilea caz va ajunge repede la plata impozitului pe profit.
Tratamentul TVA
Modul de determinare al cifrei de afaceri va determina si momentul in care agenția de turism va fi obligata sa devina plătitoare de TVA. Indiferent de situație, in momentul in care agenția devine plătitoare de TVA, are 2 opțiuni (pentru fiecare pachet turistic propriu in parte):
– Aplica regimul normal de TVA (ca in cazul oricăror activități generale) – situație in care deduce, respectiv colectează TVA specific fiecărei activități (de exemplu TVA de 9% in cazul serviciilor de cazare). In aceasta situație, va trebui ca pe factura emisa sa prezinte separat fiecare tip de serviciu facturat, pentru a aplica cotele de TVA corespunzătoare.
– Aplica regimul special pentru agențiile de turism, conform art. 152^1 din Codul Fiscal. Conform acestuia, pentru un pachet turistic (denumit serviciu unic) se aplica următoarele tratamente particulare: pe de o parte TVA-ul se aplica doar la adaosul comercial, determinat pentru fiecare serviciu unic in parte, iar pe de alta parte nu exista drept de deducere pentru TVA-ul aferent cheltuielilor cu acel pachet turistic:
(4) Baza de impozitare a serviciului unic prevăzut la alin. (2) este constituită din marja de profit, exclusiv taxa, care se determină ca diferență între suma totală care va fi plătită de călător, fără taxă, și costurile agenției de turism, inclusiv taxa, aferente livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii în beneficiul direct al călătorului, în cazul în care aceste livrări și prestări sunt realizate de alte persoane impozabile.
De asemenea, in aceasta a doua situație agenția de turism nu va prezenta in mod distinct pe factura valoarea TVA – motiv pentru care vor fi necesare evidente contabile separate pentru prezentarea acesteia:
(9) Agențiile de turism nu au dreptul să înscrie taxa în mod distinct în facturi sau în alte documente legale care se transmit călătorului, pentru serviciile unice cărora li se aplică regimul special.
Este important de menționat ca exista 2 situații in care agenția de turism tour-operatoare este obligata sa aplice regimul special privind TVA. Astfel:
(7) Agenția de turism poate opta și pentru aplicarea regimului normal de taxă pentru operațiunile prevăzute la alin. (2), cu următoarele excepții, pentru care este obligatorie taxarea în regim special:
a) când călătorul (*) este o persoană fizică;
b) în situația în care serviciile de călătorie cuprind și componente pentru care locul operațiunii se consideră ca fiind în afara României.
(*) prin calator se înțelege clientul agenției.
In loc de concluzie, un scurt rezumat:
– Cifra de afaceri este formata fie din adaosul comercial, fie din valoarea totala a vânzărilor, in funcție de tipul agenției de turism (detailista sau tour-operatoare);
– Se poate aplica fie regimul normal de TVA, fie regimul special pentru agențiile de turism (care este obligatoriu in anumite situații).
Autorul articolului este Sorin Moldovan, expert contabil si auditor financiar.